Endodonti



Ağız ve diş sağlığı, genel vücut sağlığınızı etkileyen önemli bir faktördür. Bu nedenle, diş problemleriyle başa çıkmak ve ağız sağlığınızı korumak için uzman bir ekibe güvenmek önemlidir. Özel İdadent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, endodonti alanında uzmanlaşmış deneyimli bir ekibe sahip olarak, hastalarına en üst düzeyde kaliteli hizmet sunmaktadır.

Endodonti Nedir?

Endodonti kelimesi Endo (içinde) ve odont (diş) kelimelerinden oluşmaktadır. Dişin iç yapısı (pulpa); diş dokusu üreten, dişi besleyen ve çeşitli soğuk sıcak uyarılarını algılamamazı sağlayan kan damarları, sinirler ve bağ dokularını içerir.

Çürük nedeniyle diş dokusu yani dentin ileri düzeyde harap olduğunda mikroorganizmalar veya ürünleri pulpa dokusuna ulaşır. Pulpa dokusu çürük ya da travma nedeniyle etkilenerek iltihaplanabilir veya enfekte olabilir.  Eğer tedavi edilmezse kök ucu çevresinde kemiği yıkan kist veya granülom gibi çeşitli durumlara yok açabilir.

Endodonti esasen pulpa dokusunu ve kök çevresi dokuları korumayı amaçlasa da ileri evrelerde dişin çekilmeden ağız içinde fonksiyonda kalabilmesini sağlayan tedaviler bütünüdür. Halk arasında en çok bilinen kanal tedavisi işlemi endodontik tedavilerden yalnızca birisidir.

Özel İdadent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde Endodonti Hizmetleri

Polikliniğimizde Endodonti alanında uzmanlaşmış deneyimli diş hekimleri tarafından sunulan hizmetler, dişi çekilmeden korumayı ve uzun yıllar hastanın kullanabilmesini amaçlar. Endodonti tedavisi aşağıdaki durumları içerebilir:

  1. Kuafaj Tedavisi: Pulpa dokusunun çeşitli derecelerde açıldığı durumlarda kanal içi pulpa dokusunu korumayı amaçlayan koruyucu dolgu tedavisidir.
  2. Kanal Tedavisi (Kök Kanal Tedavisi): Dişin iç kısmındaki yani pulpa ve çevre dentin dokusundaki enfeksiyonları tedavi etmek için kanal içlerinin temizlenmesi ve yerine özel dolgu malzemelerinin yerleştirilmesi işlemidir.
  3. Apse Drenajı: Diş köklerinde oluşan apselerin tedavisi için uygulanan bir prosedürdür.
  1. Kist Tedavisi: Diş çürüğüne ya da travmaya bağlı oluşan kök ucu kistlerinin enfekte ortamın temizlenmesiyle tedavi edilmesidir.
  2.  Kök Ucu Cerrahisi (Apikal Rezeksiyon): Kanal tedavisi sonrasında problemlerin devam ettiği durumlarda uygulanan cerrahi bir tedavi seçeneğidir.
  3. Re-RCT (Tekrarlanan Kanal Tedavisi): Önceki bir kanal tedavisinin başarısız olduğu veya sorunların devam ettiği durumlarda uygulanan bir tedavi seçeneğidir.
  4. Travma Tedavisi: Pulpanın direk ya da indirekt olarak açıldığı durumlarda uygulanan tedavi türüdür.
  5. Reimplantasyon: Kök ucundaki enfeksiyon kaynağının giderilemediği durumlarda (kırık alet ya da tıkanıklık durumlarında) uygulanan dişin çekilerek kök ucunun bir miktar kesilmesi ve tekrar yerine yerleştirilmesi işlemidir.
  6. Ototransplantasyon: Hastanın gömülü bir dişinin artık tedavi edilemeyerek çekilecek durumda olan dişinin yerine yerleştirilmesi işlemidir.
  7. Kök kanallarından kırık alet çıkartılması: Kök kanal tedavisinde kullanılan eğelerin kanal içerisinde kırıldığı durumlarda kanal tedavisinin başarısı olumsuz etkilenebilri. Bu gibi durumlarda gerekli ekipmanlar (mikroskop ve alet çıkartmak için diğer cihaz ve malzemeler) kullanarak kırık aletin kanaldan çıkartılması işlemidir.

Neden Özel İdadent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’ni Tercih Etmelisiniz?

1.⁠ ⁠Uzman Ekibimiz: Endodonti alanında uzmanlaşmış deneyimli diş hekimleri tarafından sağlanan hizmetlerle güvenilir tedavi.

2.⁠ ⁠Modern Teknoloji: Polikliniğimiz, Endodonti tedavisinde kullanılan modern teknolojilere mikroskop, lazer, Endodontik motorlara yatırım yaparak etkili ve konforlu tedavi sunmaktadır.

3.⁠ ⁠Bireysel Hasta Yaklaşımı: Her hasta benzersizdir. Tedavi planlamasında ve uygulamasında bireysel ihtiyaçlara odaklanan bir yaklaşım benimsemekteyiz.

4.⁠ ⁠Konforlu Ortam: Hasta memnuniyetini ön planda tutan bir hizmet anlayışıyla, rahat bir ortamda tedavi olma imkanı.

5.⁠ ⁠Eğitim ve Bilgilendirme: Tedavi öncesi ve sonrasında hastalarımıza gerekli bilgileri sağlayarak tedavi sürecini şeffaf bir şekilde yönetme.

Ağız ve diş sağlığınızı ciddiye alarak, Özel İdadent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde Endodonti tedavisi ile ilgili detaylı bilgi alabilir ve sağlıklı bir gülüşe adım atabilirsiniz. Bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.

Endodonti Hakkında Çok Sorulanlar

Endodonti dişi besleyen damar ve sinir paketinin olduğu canlı pulpa dokusunu ve kök ucu dokularının enfeksiyondan korunması ve tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Endodonti çeşitli nedenlerle oluşan yaralanmalarının (çürük, travma vs) neden olabileceği hassasiyet, ağrı veya şişliğin önlenmesi ve tedavisini mümkün kılar. Böylece dişler çekilmeden uzun süre fonksiyonda ağızda kalabilir.

Kök kanal tedavisi, enfekte veya hasar görmüş pulpayı çıkarıp kök kanallarını temizleyip doldurarak yapılır. Süre, dişin durumuna ve karmaşıklığına bağlı olarak değişir; tek seansta bitirilen tedavilerde genellikle bir ya da bir buçuk saat sürebilir. Enfeksiyon belirteçleri olan şişlik, kanal içerisinden iltihabi pü akışı gibi durumlarda ya da hasta uyumunun ve dişin anatomik yapısının duruma göre tedavinin bitirilmesi birkaç seans sürebilmektedir.

Gelişmiş lokal anestezikler ve dijital anestezi cihazlarını içeren modern teknikler sayesinde kök kanal tedavisi genellikle ağrısızdır. Ancak tedavi öncesi ve sonrası hafif rahatsızlık olabilir. Bu durum pansuman ya da ağrı kesicilerle kontrol altına alınır.

Genelikle orta dereceden şiddetliye kadar değişen zonklar tarzda diş ağrısı, aşırı hassasiyet, şişlik, diş renginde değişiklikler ve diş etinden iltihabi akıntı gibi belirtiler endodontik tedavi ihtiyacınız olduğu konusunda size uyarı verebilir. Bazı durumlarda herhangi bir belirti olmadan çürük ya da travma nedeniyle diş sessiz bir şekilde nekroz olabilir. Böyle durumlarda rutin radyografik incelemelerle kökü çevreleyen kemik dokusunda kayıp olduğu görülerek hekiminiz ilgili dişteki problemi fark edebilir.

Kök kanal tedavisi sonrası dişinizin uzun ömürlü olması için düzenli diş bakımı ve rutin kontroller önemlidir. Dişteki madde kaybına göre hekiminiz size dişin kaplanması gerektiğini söyleyebilir. Diş kaplandığında dişin üst kısmında kırık olma ihtimali azalır. Doğru diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ağız hijyenin korunmasında önemlidir, böylece yeni çürük dokusu oluşmamış ve yapılan endodontik tedaviniz tekrar mikroorganizmalarla kontamine olmamış olur.